30 Nisan 2008 Çarşamba

Yeminlen aklıma gelmişti

Yaratıcı işlerle uğraşan insanlar kadar, aklına güzel bir fikir gelen Türk evlatlarının da temel problemi "Acaba bunu Recep'e anlatsam gidip herkese yayar mı, yayarsa fikrimi bir güzel çalarlar mı?" şeklinde tezahür eder. Bu hususta "İki kişinin bildiği sır değildir" diyen atalarımıza güvenmekte fayda görürüm. Nitekim insanoğlunun ağzı torba olmadığından büzülememektedir. Ancak, bazen projenizi gerçekleştirmek için birilerine anlatmak zorunda kalabilirsiniz, özellikle de işin operasyonel tarafları başkaları tarafından gerçekleştirilmek durumundaysa. Misal, çok iyi bir dotcom projeniz var ama "Müdür, php Fince'de 'bukalemun' demekmiş" desem "Haa doğru dedin genç" diyecek kadar web yazılımından bihabersiniz. Ya da süper bir beste yaptınız ama sizinle aynı stüdyoda çalışan Berkecan'ın parçayı araklayacağına dair derin şüpheleriniz var. İşte "Bu fikri tescillesek de mi saklasak tecillelemeden mi saklasak" diyenler için ucuz yollu bir tasdik mekanizması var: Tasdix.

www.tasdix.com adresinde mukim bu site, Eczacıbaşı'na ait bir sayısal zaman damgası. Kendi ağızlarından söylemek gerekirse, bu siteye eserinizi ya da fikrinizi kaydetmek sureti ile "bu dokümanların özgün olduğunu veya hangi tarihte elinizde bulunduğunu" kanıtlayabiliyorsunuz. Kendisinin kanunda da yeri var üstelik. Muhtemelen bir dava durumunda, tasdix'in onayı noterden onaylatmaya göre biraz daha meşakkatli olabilir ama noter adamı soyup soğana çevirirken, tasdix'ten onay sadece 5 liracık.

Tasdix şu aralar özellikle reklam ve tasarım sektöründe çok yoğun olarak kullanılıyormuş. Arakçılığın meziyet, intihalin (plagiarism) hak sayıldığı ülkemizde doğrusu hiç şaşırmadım. Siz de durmadan çılgın fikirler üreten, sonra da aynı fikri gerçekleştirilmiş görüp "Yeminlen benim aklıma gelmişti" diyenlerdenseniz, tasdix'e bir bakın. Gözünüz arkada kalmasın.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok haklısınız hocam ne diyim...
Geçenlerde duyduğum bir sözü paylaşmak istiyorum sizlerle. ODTU'den bir hocanın yaptığı bir söyleşide dünyada Türklerin yaptığı icatlara buluşlara hep bir önyargıyla yaklaşılır olmuş,zira neyi yeni bulduk dediysek bakmışlar başka bir ülkedekinin çakmasıymış.
Bunun üzerine şu söz dillerde dolanılır olmuş: "Türkiye'de Ar-Ge = Arakla Getir"
Güleriz ağlanacak halimize...

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Valla iyiymiş o Arakla-Getir olayı. Güldüm ama biz ağlanacak halimize gülüyoruz zaten.

bpsknbrkspamb dedi ki...

Arakla-getir olayından ziyade yıllardan beri bize mal olmuş olguların da bir korumasını alsak hiç fena olmaz diye düşünüyorum. Sonradan baklavanın arkasından bakıp sövüp süpürmeyiz yunanlılara. Bununla ilgili bir yazınız vardı hocam yanlış hatırlamadıysam. Bunun yanında, proje korunmasını kolaylaştırmaya yönelik bir yasa tasarısı da hiç fena olmaz, aman noterler kızmasın...

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Bize mal olmuş olgular korunabiliyor aslında, yani işin şekli şemali prosedürü belli. Sadece işin ucundan tutacak insan lazım, bizde de o yok maalesef. Çok laf, az iş yani, tipik Türk hastalığı.

Bu tasdix'le projeler de korunabilir aslında, ya da en azından kayıt altına alınabilir. Yasal bir sorun çıkarsa da bu kayıtlar delil olarak gösterilebilir. Ben öyle anladım.