23 Nisan 2008 Çarşamba

Arama motoru adabı

Google Analytics diyorduk, devam edelim. Bu Google icadının en güzel yanı, insanların sitenize hangi aramaları yaparak geldiğini öğrenebiliyor olmanız. Bu sayede sitenizde nelerin dikkat çektiğini, yaptığınız işle ilgili neyin popüler olduğunu da görüyorsunuz ki, özellikle şirket siteleri için çok önemli bir pazarlama bilgisi bu.

Ama bu yazımızın konusu bu değil, arama motoru adabı. "Motorun da adabı mı olur?" diye merak edenlere "Elbet olur" diye bir cevap veririm. Şimdi, Google'a girende ne yapar insan, aradığı şeyle ilgili kelimeleri yazar değil mi? Hah efendim, işte benim bu analitikten öğrendiğim kadarıyla Türk kullanıcısının yaklaşık yarısı Google'ı bu şekilde kullanmıyor, aksine Google'a soru soruyor. Misal, bu insan evladı ornitorenkleri merak etmiş olsun, "ornitorenk" yazmıyor da, "ornitorenkler hangi ülkede yaşar?" şeklinde bir arama yapıyor Google'da. Tabii o zaman da bulacağı sayfa sayısını azaltmış ya da alakasız bir takım siteleri bulmuş oluyor, ama farkında değil garibim.

Benim siteye gelen abuk sabuk aramalar arasında şunlar var mesela (Markagiller'in bu aramalarla ne alakası olabileceğini sizin takdirinize bırakıyorum):

  • Ailenizde nasıl bir iş bölümü vardır? [Fena değil, sizi sormalı]
  • Ankara büyükşehir belediye sirki ne zaman bitecek? [Allah kerim]
  • Ayakkabı mağazası kurmak için neler gerekmektedır? [Sermaye, işgücü, doğal kaynaklar ve girişimcilik - Economics for dummies]
  • Blendax reklamındaki adam kim? [Kilimciyle kör hacı]
  • İngiliz sterlini ne olur? [Valla sana iki milyon olur, aşağısı kurtarmaz]
  • Kaplan kalbi nasıl bir yapıya sahiptir? [Pırıl pırıl bir kalbi olur kaplanların. O değil de bir Çocuk Kalbi vardı, ona ne oldu be?]
  • Zengin insanların nasıl parayı kazanmışlar? [Hoca onu öğrenirsen bana da haber et, ayrıca cümle düşük olmuş]
  • Bu sene mayolarının üniversite şansı nasıl olacak? [O ne lan???]

    Kıssadan hisse: Sevgili Google arayıcıları, Markagiller olarak bu tip sorulara cevap veremiyoruz. Olsa dükkan sizin. Canlarım benim.

  • 5 yorum:

    Adsız dedi ki...

    yapılan bir ilginç arama şeklide,aranan ne olursa olsun onun bir internet sitesi olarak algılanması.Mesela kişi özel ders alacak,arama motoruna yazdığı şey "www.ozelders.com" gibi bişi oluyo.Yani bir bakıma google bizim için arama motorundan çok adres çubuğu:)

    Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

    Evet, o da var, haklısınız.

    ozge can dedi ki...

    Zengin insanların nasıl parayı kazanmışlar? süper soruymuş, zengin olmak için en azından insan olmak, bir insan olmak için bir dil bilmek gerekiyor :) ne demişler bir dil bir insan iki dil iki :) www.nasilzenginolunur.com mu yazmak daha dogru olurdu acaba mumtaza göre?

    Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

    O domain alınmış yalnız ya, söyleyecekler mi hakikaten nasıl zengin olunduğunu?

    Adsız dedi ki...

    Ah yurdum insanı, daha öğrenecek çok şeyimiz var :)