22 Nisan 2008 Salı

Sitemi kim kurcalamış?

Bir ara başka bir yerde demiştim, internetin hayatımıza kattığı en önemli şey interaktivite. Dolayısıyla insanın bir sitesi, ne bileyim bir blogu falan olunca sitesine kim girmiş, kim çıkmış merak ediyor haliyle. Eskiden bu bilgilere ulaşmak çok daha meşakkatliydi, oysa artık hem çok kolay, hem de beleş: Çünkü artık Google Analytics var.

Google Analytics, sitenize yerleştirdiğiniz ufacık bir kod ile kim gelmiş, kim gitmiş, nereden gelmiş, niye gelmiş, hırlı mıdır, hırsız mıdır hepsinin kaydını tutuyor. Gmail hesabı olan herkes, linkli adrese gidip sitesini kaydedebilir, kodu alıp sitesine yerleştirebilir. Aslında nette nasıl yapılacağı konusunda envayi çeşit bilgi var. Ama kodu bloga yerleştirmek biraz daha kastığından özellikle Blogger kullanıcıları için kısaca anlatayım isterim:

Google'ın size verdiği kodu kopyalayıp blogunuzun yönetim kısmına geliyorsunuz. Burada Yerleşim > HTML'yi Düzenle kısmından karşınıza çıkan kodun sonuna kadar gidin, body-html kapatma taglarından önce Google'ın kodunu yapıştırın oraya ve şablonunuzu kaydedin.

"Ben öyle anlamıyorum, çizerek göster hoca" diyenler için Teoman'dan gelsin:


Bu işlemi yaptıktan yaklaşık 4-5 saat sonra Google ilk bilgileri Analytics sayfasından güncellemeye başlıyor. Belli bir süre sonra da ciddi bir istatistik oluyor elinizde. Bununla siteyi kimin kurcaladığını öğrenebileceğiniz gibi, "Hangi konular daha popüler?" gibi sorulara da cevap verebiliyorsunuz. Dahası, Türk internet kullanıcısının arama motoru kullanma konusunda ne kadar cahil olduğunu da öğreniyorsunuz ki, buna bir sonraki yazımda bilahare değineceğim.

Bu da didaktik bir blog yazısı oldu, olsun. Özüme döneyim zaten ya, hep geyik, hep geyik nereye kadar kardeşim?

0 yorum: