İşletme bölümü ne işe yarar?
Yandaki resmi İzmir'de çektim. Bir ayakkabı mağazasının duvarındaki bez afiş. Şöyle diyor:
Neden çok ucuz satıyoruz?Temel mantık doğru, yani firma sahibi ölçek ekonomilerinin nasıl bir işleyişi olduğunu fark etmiş. Özü itibari ile çok üretirseniz, ki bu dolaylı olarak çok satabilmenizi gerektirir, birim maliyetleriniz o oranda azalır ve fiyatınızı aşağıya çekebilirsiniz. Bu sayede de bir rekabet avantajı yaratmış olursunuz. Hatta bunun literatürdeki adı fiyat liderliği stratejisidir. Bu noktada bir sorun yok.
Küçük esnafı yok etmek istiyorlar. Alışveriş merkezleri ve büyük marketler bütün piyasayı ele geçirmek istiyor. Biz de yok olmamak ayakta kalabilmek için çok satmak zorundayız. Çok satmak için de çok ucuz satıyoruz.
Sorun olan kısım şu ki, eğer tek bir mağazaysanız, büyüyemiyorsanız ya da kısa vadede büyüme ihtimaliniz yoksa, istediğiniz kadar çok ve ucuza satın, hiçbir zaman o büyük marketlerin sattığı miktara ulaşamazsınız. Çünkü onların sahip olduğu sermaye ve kaynaklara sahip değilsiniz. Şu andaki konjonktürde onlar her halukarda daha da büyüyecekler ve sizin buna engel olma şansınız neredeyse yok. O nedenle bu strateji sizi orta vadede iflasa sürüklemekten başka bir işe yaramaz. Eğer tek tabanca bir mağaza olarak ayakta kalmak istiyorsanız yapabileceğiniz en akıllıca şey biraz imaja ve prestije yatırım yapıp, biraz daha odaklanıp fiyatlarınızı yukarı çekmektir. Eğer bu şekilde büyümeyi başarırsanız, o zaman afişe yazdıklarınızı yapma şansınız olur.
Bazen öğrenciler bana işletme bölümünden mezun olunca ne olacaklarını soruyorlar. Büyük bir kısmının hayali bir firmaya müdür olmak. Oysa ki işletme bölümleri aslında bu ülkenin girişimcilerini yetiştirmek, onları daha bilgili ve donanımlı ayakkabı mağazası sahipleri haline getirmek için var. Kendi işinizi kurmak, sahip olduğunuz bilgiyle bu işi ileriye taşımak ve orada istihdam yaratmak için işletme okuyorsunuz ki, bu yolla kendinize, çevrenize ve ülkenize sağlayabileceğiniz katkı, bir çok ulusluda finans müdürü olmakla sağlayabileceğinizden çok daha fazlası. Keşke bunu işletme okuyan ve mezun olduktan sonra işsiz kalan binlerce çocuğumuza daha iyi anlatabilseydik.
0 yorum:
Yorum Gönder